Tips voor solliciteren

Onderzoek
Onderzoek alvorens je gaat solliciteren goed wat je wensen en mogelijkheden zijn. Je kunt jezelf niet optimaal voorbereiden op een sollicitatiegesprek als je daar niet eerst over hebt nagedacht. Bedenk wat voor functie je kunt en wilt uitoefenen, denk hierbij aan: wat voor soort werk je zoekt en welke carrièrestap je eventueel wilt gaan maken? Welke arbeidsvoorwaarden wil je graag vervuld zien en bij wat voor soort organisatie zou je graag willen werken?

Goed CV
Het vinden van een geschikte baan begint met een goed CV ! Zorg voor een duidelijk en actueel CV, aangepast op de vacature waarop je reageert. Formuleer bondig en helder, leg de nadruk op relevante werkervaringen en opleidingen. Moeite met het opstellen van een CV? Gebruik de CVWizard. Zo maak je een goed CV in 3 stappen.

Kritische vragen
Heb je een goed CV opgesteld? Denk dan eens na over waarom de inhoud van je CV eruitziet zoals het eruitziet. Waarom heb je bepaalde keuzes gemaakt? Waarom heb je de dingen die je niet leuk vond toch doorgezet of waarom ben je hiermee gestopt? Wat heb je ervan geleerd en hoe heeft deze ervaring weer geleid tot het beïnvloeden van andere keuzes?

Neem er rustig de tijd voor, loop je CV door en stel jezelf steeds die wie-wat-waar-waarom-vragen totdat je bij de kern komt. Overleggen met iemand anders kan natuurlijk ook, maar denk eraan dat jij toch degene bent die jou het beste kent. Op deze manier kom je erachter wat je echt leuk en belangrijk vindt in een baan. Je kunt dit dan duidelijk aangegeven in het sollicitatiegesprek.

Zelfbewust
Doel van dit alles is dat je zelfbewust bent van wie je bent en wat je wilt. Dit vergemakkelijkt het proces van het vinden van een nieuwe, geschikte baan. Vind je het allemaal toch nog een beetje moeilijk? Dan helpen onze adviseurs je graag bij het vinden van het antwoord op die vragen. Zo komen we een stap dichter bij het vinden van een passende werkplek.

Het sollicitatiegesprek
Zijn wij het samen eens, dan kunnen wij jou voorstellen als kandidaat bij onze opdrachtgever. Is deze geïnteresseerd, dan word je uitgenodigd voor een eerste gesprek. In de meeste gevallen zit je tegenover twee personen. Kom op tijd! Ben altijd 10 tot 15 minuten eerder op de afgesproken plaats.

Bereid je goed voor
Zorg dat je iets meer weet over de organisatie waar je solliciteert: soort dienstverlening, services, uit hoeveel instellingen de organisatie bestaat, hoeveel werknemers er werken e.d. (op internet is snel veel te vinden). Zorg daarnaast ook dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws rondom de organisatie. Doe dit door nieuwsberichten te volgen op hun webpagina of google gewoon wat.
Bereid enkele vragen voor over de organisatie en de functie waarop je solliciteert. Laat daarbij merken dat je je goed hebt voorbereid en al van een aantal zaken op de hoogte bent. Hiermee toon je aan dat je zeer geïnteresseerd bent in de organisatie en in de functie. Wees rustig en netjes, maar wél alert en niet te bescheiden!

Maak altijd voor jezelf even een lijstje met je sterke punten, maar ook met één of twee zwakke punten (niemand is perfect en ze vragen er vaak naar). Natuurlijk zorg je ervoor dat je vooral je sterke punten kunt beargumenteren. Verwijs daarbij ook naar je CV. Hopelijk is dat na de bovenstaande sollicitatie tips al een stuk gemakkelijker geworden.

De eerste indruk
Zorg dat je er verzorgd uitziet bij het sollicitatiegesprek. Maak gebruik van rustige en neutrale kleuren (blauw, zwart en wit). Geen kleding die kapot is of bevuild. Je werkt immers in de zorg! Pas je gedrag en kledingkeuze zo nodig aan aan de cultuur van de organisatie. Wij kennen onze opdrachtgevers goed en kunnen je daarin natuurlijk ook adviseren.
Jouw allereerste indruk laat je achter met je gezicht en je handdruk. Maak oogcontact wanneer je een stevige hand geeft en toon een vriendelijke glimlach. De eerste indruk wordt voor 55% bepaald door je lichaamshouding, je voorkomen en je bewegingen. Gebruik je lach (ook met je ogen) ook nog enkele malen in het gesprek. Je stem heeft voor 38% invloed op de eerste indruk die je maakt. Zorg dat je het gesprek ontspannen ingaat en praat rustig en neem kleine pauzes. De overige 7% wordt bepaald door je woordkeuze en door je zinsopbouw. Bereid wat jij wilt zeggen dus goed voor.

Goede argumenten
Je komt een stuk overtuigender en krachtiger over als je zelf duidelijk kunt aangeven wat je wilt en waarom je dat wilt. Gebruik goede argumenten die toelichten waar jouw toegevoegde waarde ligt voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. De opdrachtgever kan zo bovendien goed inschatten of je geschikt bent voor de functie en de organisatie waar je wilt werken. Niemand zit immers te wachten op een mismatch.


Een duidelijke, heldere structuur leidt tot een goed sollicitatiegesprekDeel deze pagina

© 2021, Zorg- en Bemiddelingsbureau Witting | Algemene Voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring

Webdesign door csWebHosted